maanantai 22. tammikuuta 2018

Mafioso

Mafioso on roolipeli, jossa pärjää, jos osaa valehdella ja huomaa, kuka valehtelee. Jotkut käyttävät tästä pelistä nimeä “Ihmissusi”. Peliä voi pelata, jos on kuusi pelaajaa. Parhaiten se toimii jos on ainakin seitsemän pelaajaa. Peli on kivaa, kun ulkona on huono sää ulkoiluun.

Pelissä on kaksi joukkuetta: mafiosot ja rehelliset kansalaiset. Mafiosot tietävät, ketkä muut ovat mafiosoja, mutta muut eivät tiedä toistensa rooleja. Mafiosot yrittävät saada muita pois pelistä murhaamalla heitä yöllä ja juonimalla heitä päivällä vankilaan. Muut yrittävät selvittää keskustelemalla, ketkä ovat mafiosoja, ja laittaa heidät vankilaan. Peliä pelataan sisällä ringissä niin, että kaikki näkevät toisensa.

Yksinkertaisimmillaan pelissä on seuraavat roolit: pelin johtaja, poliisi, lääkäri, mafiosoja ja tavallisia kansalaisia (taviksia). Noin kolmasosa on mafiosoja, mutta mitä enemmän pelaajia, sitä pienempi osa on mafiosoja. Pelin johtaja johtaa peliä. Hän ei nuku yöllä ja tietää kaikkien roolit, mutta ei paljasta niitä.

Pelaajien roolit jaetaan arpomalla esimerkiksi niin, että pelin johtaja jakaa kaikille Uno-kortit. Kortti määrää roolin vaikkapa seuraavasti: 
 • musta kortti: mafioso, 
 • vihreä: tavis, 
 • sininen: poliisi 
 • punainen: lääkäri. 
Kun kortit on jaettu, jokainen tarkistaa oman roolinsa, laittaa kortin piiloon niin että kukaan ei näe sitä, ja peli voi alkaa. On erittäin tärkeää, että alkutilanteessa kukaan ei tiedä toisen roolia. Jos joku näkee toisen kortin, jaetaan roolit uudestaan.

Pelissä yö ja päivä vuorottelevat. Jokaisena yönä murhataan yksi pelaaja (jos lääkäri ei onnistu häntä pelastamaan), ja jokaisena päivänä laitetaan yksi pelaaja vankilaan. Peli päättyy, kun ainakin puolet jäljellä olevista on mafiosoja (nyt mafiosot voittivat), tai mafiosoja ei ole enää yhtään (rehelliset kansalaiset voittivat).

Yö etenee aina seuraavasti:
 1. Pelin johtaja käskee kaikki nukkumaan sanomalla: “Saapuu yö”. Kaikki pelissä vielä mukana olevat sulkevat silmänsä. 
 2. Pelinjohtaja pyytää mafiosoja heräämään ja murhaamaan jonkun. Mafiosot avaavat silmänsä ja murhaavat osoittamalla jotain pelaajaa. Heidän pitää päästä yksimielisyyteen siitä, kenet he haluavat murhata. Kun mafiosot ovat saaneet valittua uhrin, pyytää pelin johtaja mafiosot nukkumaan. Pelinjohtaja painaa mieleensä, kuka murhattiin. 
 3. Jos lääkäri on vielä mukana pelissä, pelinjohtaja pyytää häntä heräämään sanomalla “Lääkäri herää ja pelastaa itsensä tai jonkun muun”. Hän pelastaa osoittamalla sitä pelaajaa, jota arvelee mafiosojen uhriksi. Lääkäri voi siis pelastaa myös itsensä. Tämän jälkeen pelin johtaja pyytää lääkäriä menemään nukkumaan.
 4. Jos poliisi on vielä pelissä, pelinjohtaja pyytää poliisia heräämään. Poliisi saa epäillä yhtä pelaajaa mafiosoksi (osoittamalla), ja pelinjohtaja näyttää eleillä (esim nyökkäämällä tai puistamalla päätään), oliko epäilty mafioso vai ei. Tämän jälkeen pelinjohtaja pyytää poliisin menemään nukkumaan.
 5. Pelinjohtaja ilmoittaa: “Saapuu aamu”. Jos lääkäri ei onnistunut pelastamaan murhattua, pelinjohtaja kertoo kuka murhattiin. Murhattu on nyt poissa pelistä. Jos murhattu oli poliisi, hän saa kuitenkin paljastaa kaikki tietonsa ennen kuin jää pois pelistä. Jos lääkäri onnistui pelastamaan murhatun, hän sanoo, että yöllä on tapahtunut murhayritys, mutta lääkäri on onnistunut pelastamaan uhrin. Pelastuneen uhrin nimeä ei paljasteta.
Päivä etenee seuraavasti:
 1. Keskustellaan yön tapahtumista. Rehellisten kansalaisten tavoite on selvittää, ketkä ovat mafiosoja. Mafiosot yrittävät olla paljastumatta ja johtaa muita harhaan. Pelaajat voivat esittää toisille kysymyksiä ja epäillä heitä tai perustella, miksi itse eivät ole mafiosoja, jos heitä on epäilty. Pelin johtaja jakaa puheenvuoroja. Pelistä pudonneet (murhatut ja aiemmin vankilaan joutuneet) saavat seurata peliä, mutta eivät saa sanoa tai muutenkaan ilmaista mitään peliin liittyvää.
 2. Kun keskustelua on käyty pelinjohtajan mielestä riittävästi, äänestetään, kuka laitetaan vankilaan. Pelin johtaja kysyy vuorotellen jokaisesta epäillystä pelaajasta, että ketkä äänestävät häntä. Kaikki pelaajat näkevät, ketä kukin äänestää. Eniten ääniä saanut joutuu pois pelistä, vankilaan. Jokaisen on äänestettävä, ja jokaisella on vain yksi ääni. Jos kaksi pelaajaa saa yhtä paljon ääniä, tehdään toinen äänestyskierros, jossa vain näitä kahta saa äänestää. Jos sittenkin menee tasan, jatketaan keskustelua ja tehdään myöhemmin uusi äänestys. 
Vihjeitä:
 • Jos pelaajia on vähän, ei ensimmäisenä yönä kannata murhata ketään pelaajaa. Voidaan sopia etukäteen vaikkapa että mafiosot murhaavat ensimmäisenä yönä jonkun huonekalun, ja mafiosojen pitää päästä yhteisymmärrykseen minkä huonekalun murhaavat. 
 • Poliisin ja lääkärin kannattaa pitää roolinsa salassa varsinkin pelin alussa, etteivät mafiosot murhaa heitä. Poliisin kannattaa käyttää kuitenkin tietojaan hyödyksi mahdollisimman paljon ohjaamalla keskustelua. 
 • Jos poliisilla on riittävästi tietoja, että rehellisten kansalaisten voitto on varma, hänen voi kannattaa paljastaa henkilöllisyytensä (korttia ei saa näyttää). Toisaalta joku mafiosokin voi väittää olevansa poliisi, mikä saattaa joskus johtaa ojasta allikkoon; etenkin jos mafioso ehtii väittää olevansa poliisi ennen oikeaa poliisia.
 • Tarkkailemalla toisten äänestyskäyttäytymistä voit saada arvokkaita johtolankoja mafiosojen metsästykseen.
 • Äänestys voidaan tehdä myös silmät kiinni jos niin sovitaan.

Lisää tietoja löytyy täältä.

Laajennoksia ja itse kehittelemiämme muunnoksia tästä pelistä kerromme tulevissa postauksissa. Pysykäähän linjoilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti