keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Rummikub pikapeli

Rummikub on lautapeli, jossa yritetään päästä eroon numerolaatoista laittamalla niitä pöydälle numeropuoli ylöspäin tiettyjen sääntöjen mukaan. Me kehittelimme peruspelin lisäksi siihen pikapelin, jossa jokainen pelaa koko ajan. Pelissä tarvitaan hoksottimien lisäksi myös nopeutta. Rummikubia pelataan kahdella - neljällä pelaajalla, mutta olemme joksus pelanneet sitä myös viidellä ja kuudella pelaajalla.

Rummikub-pelissä on yhteensä 106 muovista laattaa. Laatoissa esiintyvät numerot 1-13 neljällä eri värillä. Kutakin numeroa on yhteensä 8 kappaletta, kaksi kutakin väriä.

Rummikub-pelissä pelaajille jaetaan aluksi aiemmin sovittu määrä (virallisten sääntöjen mukaan taitaa olla 14) laattaa. Loput laatat jäävät pöydälle numeropuoli alaspäin nostolaatoiksi. Pelin tavoitteena on päästä eroon omista laatoista asettamalla ne pöydälle. Kun pelaaja pääsee eroon kaikista laatoistaan, hän sanoo “Rummikub”. Ensimmäisenä laatoistaan eroon päässyt pelaaja voittaa pelin. 

Peruspelissä kukin pelaaja voi vuorollaan asettaa laattoja/laatan pöydälle jos 1) ne muodostavat vähintään kolmen laatan pituisen jonon, jossa on saman värisiä peräkkäisiä numeroita, 2) ne muodostavat vähintään kolmen laatan jonon, jossa esiintyy sama numero eri väreillä tai 3) laatta sopii jonkun toisen pelaajan asettaman jonon jatkoksi tai sen saa aseteltua muokkaamalla muiden asettamia jonoja niin, että lopulta pelialueella on vain edellä mainittujen sääntöjen mukaisia jonoja. Lisäksi jokaisen pelaajan ensimmäisenä laittaman jonon numeroiden summan pitää olla vähintään 30. Jokerilaatta voi korvata minkä tahansa numerolaatan.
Jos pelaaja ei voi laittaa laattaa pöydälle, hän ottaa itselleen yhden uuden laatan.

Peruspeli on mielenkiintoinen, ja vaatii hyviä hoksottimia, mutta siinä joutuu paljon odottelemaan muiden tehdessä vuorojaan.

Kehittämässämme pikapelissä ei ole lainkaan vuoroja, vaan kaikki pelaavat yhtä aikaa. Siksi pelissä tarvitaan myös nopeutta. Voit koko ajan miettiä, mikä laatta sopii pöydälle. Tajutessasi jonkun laatan sopivan johonkin voit heti laittaa sen pöytään. Pikapelissä ensimmäisen jonon numeroiden summan ei tarvitse olla yli 30, voit aloittaa millä tahansa sopivalla jonolla tai laatalla.

Pikapelissä voi myös rohmuta, eli ottaa laattoja pelialueelta itselleen, jos arvelee tarvitsevansa niitä myöhemmin tai jos niitä jää yli kun asettelee laattoja alueelle.

Jos pelaaja ei voi asettaa laattoja pöydälle, hän voi ottaa itselleen lisää laattoja (yleensä sovimme, että laattoja on otettava kolme kerrallaan) tai vain odottaa, että muut pelaajat laittavat sopivia laattoja pöydälle. Usein ollaan kuitenkin tilanteessa, että jonkun on otettava uusia laattoja, jotta peli voi jatkua. Me emme ole huomanneet, että kumpikaan näistä strategioista olisi ylivertainen, joskus odottelija voittaa, joskus voittaa se, joka ottaa paljon laattoja.

Joskus tulee myös tilanteita, jossa kaksi pelaajaa yrittää muokata samaa jonoa ja lopputuloksena pöydälle jää liian lyhyt jono. Silloin tarvitaan neuvottelutaitoja, joustavuutta ja rehellisyyttä.

Pikapeli syntyi, kun aloimme kyllästyä peliin, jossa suurin osa ajasta oli odottelua. Mietimmekin, että voiko peliä pelata ilman vuoroja. Se oli mukavampaa kuin peruspeli, joten pelaamme nykyään aina pikapeliä. Myöhemmin keksimme vielä rohmuamissäännön, joka paransi peliä entisestään.

Varoitus: pikapeliin jää helposti koukkuun ja haluaa pelata aina uuden pelin heti edellisen perään. Varsinkin, jos jää viimeiseksi. :)

Tässä alla on pieni video pikapelistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti